Pressmeddelande
2016.04.06

Premiär för Tillsammans Cup i Stockholm

Ett nationaldagsfirande för alla: Nyanlända och etablerade ungdomar möts på fotbollsplanen för att hylla mångfald och gemenskap till musik och hejarop.

Den 6 juni slår portarna upp för Tillsammans Cup på Enskede IP, en fotbollscup och festivaldag där nyanlända svenska och etablerade svenska ungdomar mixas upp i nya lag för en heldags fotbollsturnering. Utöver fotbollen kommer dagen fyllas av liveuppträdanden med stora svenska artister som Madi Banja, Petra Marklund, Syster Sol m.fl. Dessutom finns massa grymma foodtrucks på plats och dagen blandas upp med spännande workshops och andra aktiviteter. 

– Vi vill skapa ett nationaldagsfirande som hyllar mångfald och vänskap. En dag där alla är välkomna och som firas i gemenskapens tecken. Det kommer vara en festivalkänsla med livemusik, sambatåg, sumobrottning, ansiktsmålning och foodtrucks. Uppvärmning för spelarna, och alla som vill vara med, står Linus Holmsäter från HeyOuts för. Det kommer också finnas möjligheter att ta reda på mer hur en kan engagera sig i integrationsfrågor, säger Marica Määttä, en av initiativtagarna till festivalen. 

Flera kända Svenska artister har gått samman för att stötta initiativet och uppträder live på Enskede IP.

– Jag var på direkt! Det känns fint att använda musiken till något jag tror på så starkt. Är övertygad om att det här kommer bli en extra meningsfull nationaldag för mig och alla inblandade. Sen är jag lite Enskede-patriot så därför känns det extra kul att få göra detta på hemmaplan, säger Petra Marklund, en av artisterna som uppträder på scen.

Cupen har sin utgångspunkt i Flyttfågeln, ett fotbollslag som drivs av Erik Englund och som under det senaste året deltagit i Korpen-ligan i fotboll med ett lag bestående av ensamkommande ungdomar. Laget och gemenskapen har blivit mycket uppskattat hos de deltagande ungdomarna.

– Under förra året tog Sverige emot rekordmånga ensamkommande ungdomar. Samtidigt blåser mörka vindar över Europa, och klimatet blir hårdare - vi stänger dörrar för de som behöver. Istället för att stänga ute människor vill vi skapa en samhörighet och välkomna alla nya svenskar. Vad är bättre än att hylla våra olika kvaliteter, fira vår mångfald och visa det Sverige vi vill leva i än på Nationaldagen? säger Erik Englund.

Det är första året vi bjuder in till Tillsammans Cup, men detta är bara startskottet, säger Marica Määttä. 

– Nästa år hoppas vi ha inspirerat andra eldsjälar och fotbollsfantaster att skapa lokala Tillsammans Cuper runtom i hela vårt avlånga land för nyanlända svenskar och svenskar. Vi förstår inte alltid varandras språk, men alla kan snacka fotboll!

www.facebook.com/tillsammanscup


Erik Englund
Initiativtagare och talesperson
erik.englund@stratsys.se
+46 707 99 39 72

Marica Määttä
Initiativtagare och produktionsledare
marica.maatta@gmail.com
+46 766 33 11 23