Pressmeddelande
2017.05.18

Presskit för nedladdning

Tillsammans Cup hyllar mångfald på nationaldagen

Efter fjolårets premiärsuccé slår Tillsammans Cup återigen upp portarna på Enskede IP den 6 juni för en fotbollsfestival där nyanlända och etablerade ungdomar möts på planen. Det blir också liveuppträdanden från Erik Lundin, Cleo och flera andra kända artister.

Syftet med Tillsammans Cup är att erbjuda ett nationaldagsfirande för alla, där sport och musik förenar människor oavsett deras bakgrund. Kärnan i Tillsammans Cup är den fotbollsturnering där ungdomar som nyligen kommit till Sverige och de som bott här länge blandas i olika lag för en heldags vänskapsturnering.

- Istället för att stänga ute människor vill vi skapa en samhörighet och välkomna alla nya svenskar. Vilken annan dag passar bättre för att hylla våra olikheter och visa det Sverige vi vill leva i, än på nationaldagen, säger Marica Määttä, medgrundare av initiativet.

Tillsammans Cup är gratis för alla besökare. Utöver fotboll fylls dagen av liveuppträdanden från flera välkända artister, som Erik Lundin, Cleo, Madi Banja, Beri med flera. Det kommer även erbjudas andra aktiviteter, såsom yoga, friidrott, dans och basket. På plats finns också ett tiotal organisationer, som aktivt arbetar för ökad integration representerade för att sprida ytterligare engagemang inom mångfald.

Flera kända svenska profiler har valt att ställa sig bakom initiativet som ambassadörer, däribland artisterna Timbuktu och Ana Diaz samt svenska landslagsspelarna Albin Ekdal och Lisa Dahlkvist.

- Tillsammans Cup bidrar till glädje och gemenskap, välkomnar alla och skapar band mellan människor, vilket gör dagen både viktig och väldigt rolig, säger Albin Ekdal.

Tillsammans Cup är en ideell förening som drivs av initiativtagarna Marica Määttä och Erik Englund på sin fritid, tillsammans med ett femtontal engagerade. Tillsammans Cup vore inte möjligt att genomföra utan eldsjälar och stöd från etablerade aktörer i samhället. Reach for Change är en av de organisationer som stödjer initiativet.

– Idrott, musik och lek har en fantastisk förmåga att skapa delaktighet och gemenskap för barn och unga, därför stöttar vi Tillsammans Cup. Det känns särskilt roligt att fira nationaldagen på ett sätt som bygger ett öppet och inkluderande samhälle med den viktigaste resursen vi har för framtiden - våra barn, säger Sofia Breitholtz, VD för Reach for Change.

Det som började som en fotbollsturnering för integration har nu snabbt växt till en nationell offensiv för mångfald. Utöver festivalen på Enskede IP i Stockholm kommer tretton stycken Tillsammans Cup arrangeras runt om i Sverige.

- Vårt mål är att fylla varje gräsplätt i Sverige för att fira nationaldagen så som den borde firas – i kärleken och gemenskapens tecken, säger Erik Englund som är medgrundare till Tillsammans Cup.

För pressfrågor vänligen kontakta:

Marica Määttä
marica@tillsammanscup.se
+ 46 76 6331123